Onderzoeks­prijzen

Het Antoni van Leeuwenhoek voert internationaal erkend toponderzoek uit en zorgt voor innovaties in de behandeling van kanker. Het onderzoek behelst het hele spectrum van basaal onderzoek - via translationeel onderzoek tot en met klinische studies en kosteneffectiviteitsonderzoek - dat gericht is op een beter begrip van kanker en het verbeteren van de diagnostiek en behandeling.

Prijzen

Meerdere onderzoekers mochten in 2018 een prijs, award of bijzondere subsidie in ontvangst nemen.

Patient Impact Award

De allereerste Patient Impact Awards van het AVL gingen naar innovaties van twee winnende teams: de Mammaprint (borstkanker): Emiel Rutgers en de OVHIPEC (ovariumkanker): Willemien van Driel.

NVBMB-prijs

Moleculair bioloog Tineke Lenstra ontving de NVBMB-prijs van de Nederlandse Vereniging voor Biochemie en Moleculaire Biologie. Dit is een prijs voor zeer getalenteerde jonge onderzoekers.

PALGA-prijs

Lindy Visser (groep Jelle Wesseling) won de PALGA-prijs (Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief) voor onderzoek naar DCIS, een mogelijk voorstadium van borstkanker.

ERC Advanced Grant

Rene Bernards kreeg een Europese subsidie van 2,5 miljoen voor onderzoek naar een nieuwe aanpak om resistentie tegen doelgerichte therapie te ondervangen.

Rosalind Franklin Award

Epidemioloog Floor van Leeuwen kreeg de 17de Rosalind Franklin Award voor vrouwen in de wetenschap van het American National Cancer Institute voor haar hele oeuvre en haar verbindende rol.

KWF-subsidie

Oncoloog Winette van der Graaf en onderzoeker Olga Husson ontvingen een subsidie van 2,8 miljoen voor onderzoek naar de behandeling en begeleiding van jongvolwassenen met kanker.

VENI subsidie NWO

Julia Houthuijzen (groep Jos Jonkers) en Ineke Brouwer (groep Tineke Lenstra) kregen een NWO VENI-subsidie voor onderzoek naar respectievelijk borstkanker en het aflezen van DNA.

Eva Brinkman, winnaar Antoni van Leeuwenhoekprijs 2018

Volop vrijheid bij onderzoek

Promovenda Eva Brinkman won de Antoni van Leeuwenhoekprijs 2018 voor haar onderzoek naar DNA-reparatie. Ze ontwikkelde onder meer een webtool, die onderzoekers over de hele wereld inmiddels gebruiken. 'De vrijheid, korte lijnen en open sfeer bij het Nederlands Kanker Instituut hebben zeker bijgedragen aan het goede resultaat', zegt Eva Brinkman.

Onderzoekscijfers

48

Hoogleraren

29

Onderzoekers promoveerden

669

Publicaties in wetenschappelijke tijdschriften

119

Klinische studies gestart

607

Onderzoekers en onderzoeksmedewerkers