Prijzen en subsidies

Het Antoni van Leeuwenhoek voert internationaal erkend toponderzoek uit en zorgt voor innovaties in de behandeling van kanker. Het onderzoek behelst het hele spectrum van basaal onderzoek - via translationeel onderzoek tot en met klinische studies en kosteneffectiviteitsonderzoek - dat gericht is op een beter begrip van kanker en het verbeteren van de diagnostiek en behandeling.

Lifetime Achievement Award

Emiel Rutgers

Borstkankerchirurg Emiel Rutgers kreeg van de European Society of Surgical Oncology een Lifetime Achievement Award voor zijn grote bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van borstkankerchirurgie.

Vici-subsidie van NWO

Karin de Visser

Met een Vici-subsidie van NWO van 1,5 miljoen euro gaat onderzoeker Karin de Visser uitzoeken hoe DNA-mutaties in borstkankercellen het  afweersysteem van patiënten verstoren.

Ammodo Science Award

Jacco van Rheenen

Onderzoeker Jacco van Rheenen won een Ammodo Science Award voor fundamentele wetenschap. Als een van de eersten ter wereld filmde hij bewegende kankercellen.

Toetreding American Academy of Arts and Sciences

René Bernards

Onderzoeker René Bernards is gekozen tot lid van de American Academy of Arts and Sciences. Dit prestigieuze Amerikaanse genootschap werd opgericht in 1780 en is een van de oudste in zijn soort in de Verenigde Staten.

Eredoctoraat van de Universiteit van Bern

Piet Borst

Piet Borst, oud-directeur van het Antoni van Leeuwenhoek, ontving een eredoctoraat van de Universiteit van Bern voor zijn baanbrekende onderzoek naar o.m. resistentie tegen kankergeneesmiddelen.

Subsidie van de European Research Council

Reuven Agami

Onderzoeker Reuven Agami kreeg 2,5 miljoen euro subsidie van de European Research Council voor onderzoek naar kleine stukjes DNA die de activiteit van genen reguleren en soms kanker veroorzaken.

KWF- subsidie

Christianne Lok

Maar liefst 17 projecten mochten van start gaan met een KWF-subsidie. Zo gaat gynaecologisch oncoloog Christianne Lok een bloedtest ontwikkelen om goedaardige van kwaadaardige eierstoktumoren te onderscheiden.

Subsidie voor onderzoek naar T-celtherapie

John Haanen

In 2019 ontving John Haanen samen met enkele collega-onderzoekers een subsidie van 1,5 miljoen euro van ZonMw om T-celtherapie te onderzoeken bij vijf patiënten met uitgezaaid melanoom. Tot nog toe is doelgerichte T-celtherapie alleen effectief gebleken bij B-cel acute lymfatische leukemie.

NKI microscopie-fotowedstrijd 2019

Saskia Suijkerbuijk

Met deze schilderachtige plaat van een minidarm won onderzoeker Saskia Suijkerbuijk de NKI microscopie-fotowedstrijd 2019.

Onderzoeker aan het woord

Lisette Rozeman wint de Antoni van Leeuwenhoek Prijs

Promovenda Lisette Rozeman heeft de Antoni van Leeuwenhoek Prijs 2019 gekregen voor haar voortreffelijke onderzoek naar immuuntherapie voor melanoompatiënten. Ze zocht uit hoe artsen immuuntherapie nóg beter kunnen inzetten om de kanker te bestrijden in deze patiënten.

“Het onderzoek van Lisette Rozeman zal de behandeling van patiënten met melanoom enorm veranderen”, vertelt begeleider Christian Blank, internist-oncoloog en onderzoeker bij het Antoni van Leeuwenhoek. In nauwe samenwerking met collega’s binnen en buiten de organisatie, rondde de promovenda maar liefst drie klinische studies af tijdens haar onderzoek (4 jaar). “Haar werk is uniek. Veel onderzoekers schrijven een onderzoeksprotocol maar krijgen vervolgens hun studie niet van de grond”.

Deel deze pagina