Prijzen en subsidies

Het Antoni van Leeuwenhoek voert internationaal erkend toponderzoek uit en zorgt voor innovaties in de behandeling van kanker. Het onderzoek behelst het hele spectrum van basaal onderzoek - via translationeel onderzoek tot en met klinische studies en kosteneffectiviteitsonderzoek - dat gericht is op een beter begrip van kanker en het verbeteren van de diagnostiek en behandeling.

Stevinpremie

Ton Schumacher Immunoloog

Ton Schumacher heeft de Stevinpremie gekregen van NWO. Samen met de Spinozapremie is dit de hoogste wetenschappelijke prijs van Nederland. Schumacher ontdekte fundamentele basisvoorwaarden voor immuuntherapie tegen kanker, en brengt nu samen met klinische onderzoekers immuuntherapie naar de patiënt.

Toetreding National Academy of Sciences

Rene Bernards Onderzoeker

René Bernards is gekozen tot lid van prestigieuze Amerikaanse Nationale Academie van Wetenschappen (NAS) vanwege zijn uitzonderlijke bijdragen aan de kankergenetica.

Early Career Award KNAW

Tineke Lenstra Moleculair bioloog

Tineke Lenstra kreeg een Early Career Award van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ze onderzoekt hoe genen worden gereguleerd. Daarmee wil ze verschillen tussen individuele cellen verklaren.

KWF-subsidie

Koen Hartemink Chirurg

Chirurg Koen Hartemink is een van de negen onderzoekers die in 2020 een KWF-subsidie kregen. Hij onderzoekt wat de beste behandeling is voor patiënten met een vroeg stadium van longkanker: bestraling of een operatie.

Antoni van Leeuwenhoekprijs

Colinda Scheele

Colinda Scheele won de Antoni van Leeuwenhoekprijs 2020 voor haar uitmuntende werk aan stamcellen en het ontstaan van borstkanker. Het Antoni van Leeuwenhoek reikt deze prijs jaarlijks uit aan een zeer talentvolle jonge wetenschapper.

PALGA- prijs

Mathilde Almekinders

Mathilde Almekinders heeft de PALGA-prijs 2020 gewonnen voor onderzoek op basis van pathologische data. PALGA is het nationale registratiesysteem waarin de verslagen van alle pathologische laboratoria in Nederland zijn opgeslagen.

EMBO Young Investigator

Leila Akkari

De internationale organisatie EMBO heeft groepsleider Leila Akkari geselecteerd voor haar Young Investigator Programme.

Veni-subsidie van NWO

Hendrik Messal

Met een Veni-subsidie van NWO gaat Hendrik Messal in beeld brengen hoe een voorloper van borstkanker zich kan ontwikkelen tot een kwaadaardige tumor.

Patient Impact Award voor Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap

Christianne Lok

Gynaecologisch oncoloog Christianne Lok richtte in 2012 de landelijke Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap op. Die helpt artsen in heel Nederland bij het nemen van de beste behandelbeslissing voor patiënten die tijdens hun zwangerschap kanker hebben. Dit wereldwijd unieke initiatief kreeg de Patient Impact Award 2020 van het Antoni van Leeuwenhoek.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

Onderzoeker aan het woord

Colinda Scheele wint de Antoni van Leeuwenhoekprijs

Colinda Scheele heeft in 2020 de Antoni van Leeuwenhoekprijs gewonnen voor haar uitmuntende werk aan stamcellen en het ontstaan van borstkanker. Het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, reikt de Antoni van Leeuwenhoek prijs jaarlijks uit aan zijn meest talentvolle jonge wetenschapper.

Na haar promotie in 2019 stoomde Colinda direct door: ze mocht haar eigen onderzoeksgroep opzetten bij het VIB Center for Cancer Biology in Leuven. Een ongebruikelijk grote stap. Haar promotor Jacco van Rheenen: “Zij heeft echt alles in huis om een toonaangevende wetenschapper te worden. Ze is creatief, werkt buitengewoon onafhankelijk aan haar eigen ideeën, en heeft gouden handen in het lab.”

Zij heeft echt alles in huis om een toonaangevende wetenschapper te worden.

Deel deze pagina