Ons onderzoek:
nieuwe kennis in vijf thema’s
Ons onderzoeksinstituut, het Nederlands Kanker Instituut, bevindt zich wereldwijd in de voorhoede van het kankeronderzoek. Door nauwe samenwerking met de kliniek werken we snel toe naar nieuwe diagnostiek en behandelingen. We onderscheiden vijf overkoepelende thema’s waarbinnen we hard werken aan nieuwe kennis: fundamenteel onderzoek, behandeling op maat, immuuntherapie, beeldgestuurde therapie en kwaliteit van leven.
Behandeling op maat
Elke tumor en elke patiënt is verschillend. Patiënten worden daarom steeds meer op maat behandeld. Dat kan alleen als we iedere tumor door en door kennen. Daarmee leren we voorspellen welke therapie de meeste kans van slagen heeft en waarom een tumorcel resistent wordt. In 2022 ontdekten we bijvoorbeeld dat patiënten met een zeldzaam tumortype meer behandelopties hebben als je inzoomt op het DNA van hun tumor.
Immuuntherapie
Vijftien jaar geleden stond immuuntherapie nog in de kinderschoenen. Nu is het een van de meest succesvolle behandelingen tegen kanker geworden. Dit is gelukt dankzij fundamenteel onderzoek, steeds meer klinisch onderzoek en heel veel samenwerking daartussen. Het AVL loopt hierin voorop. In 2022 ontdekten we bijvoorbeeld een weinig bestudeerde immuuncel, die immuuntherapie tegen borstkanker zou kunnen verbeteren.
Fundamenteel onderzoek
Grote medische doorbraken komen bijna altijd voort uit fundamentele ontdekkingen. In ons onderzoeksinstituut willen we de geheimen van onze biologie doorgronden en daarmee de kwetsbaarheden van kankercellen blootleggen. In 2022 ontdekten we bijvoorbeeld dat kankercellen soms - erg vreemde - nieuwe eiwitten maken, zonder dat hun DNA-code daar opdracht toe geeft.
Kwaliteit van leven
In het AVL doen we veel onderzoek naar kwaliteit van leven, zodat we behandelingen. Hiermee kunnen we follow-up en nazorg verbeteren en patiënten handvatten geven om zelf behandelkeuzes te maken. In 2022 leerden we bijvoorbeeld dat een beweegprogramma voor borstkankerpatiënten helpt bij het voltooien van hun chemotherapie.
Beeldgestuurde therapie
Medische beeldvorming wordt steeds belangrijker en gebeurt steeds vaker in combinatie met kunstmatige intelligentie. Hiermee kunnen we tumoren onderscheiden van gezond weefsel, chirurgie en radiotherapie preciezer maken, en de effecten van behandelingen zien. In 2022 leerden we bijvoorbeeld dat een CT-scan onderscheid maakt tussen twee vormen van darmkanker met een verschillend DNA-profiel.
Voor het uitvoeren van onderzoek zijn wij afhankelijk van de instellingssubsidie die wij ontvangen van KWF Kankerbestrijding en het Ministerie van VWS. Wij zijn beide instellingen zeer dankbaar voor het vertrouwen en de steun die zij ons geven en dat zij ons in staat stellen het onderzoek uit te voeren. In 2019 hebben wij met KWF Kankerbestrijding een nieuwe
5-jaars samenwerkingsovereenkomst gesloten. KWF Kankerbestrijding ziet in het Antoni van Leeuwenhoek een belangrijke samenwerkingspartner voor het realiseren van haar ambitie en wij zijn trots en dankbaar dat wij door de (financiële) steun van KWF Kankerbestrijding bij kunnen bijdragen aan het verwezenlijken van onze gezamenlijke ambitie om kanker geen dodelijke ziekte meer te laten zijn.