Prijzen en subsidies

Het Antoni van Leeuwenhoek voert internationaal erkend toponderzoek uit en zorgt voor innovaties in de behandeling van kanker. Het onderzoek behelst het hele spectrum van basaal onderzoek - via translationeel onderzoek tot en met klinische studies en kosteneffectiviteitsonderzoek - dat gericht is op een beter begrip van kanker en het verbeteren van de diagnostiek en behandeling.

Patient Impact Award

Christian Blank Internist-oncoloog en onderzoeksleider

De Patient Impact Award voor de meest impactvolle klinische innovatie in het AVL, is dit jaar gewonnen door het team ‘Neoadjuvante immuuntherapie’, aangevoerd door internist-oncoloog en onderzoeksleider Christian Blank.

Patient Centricity Award

Eva Swart Verpleegkundig specialist

Eva Swart ontving namens het AVL de Patient Centricity Award voor het meest innovatieve project dat bijdraagt aan de kwaliteit van leven van patiënten. Ze kreeg hem voor het project ‘Jong, Kanker en Werk’ en haar inzet voor jongvolwassen met kanker.

ASCO Special Merit Award

Josephine Lopes Cardozo Arts-onderzoeker

Josephine Lopes Cardozo kreeg een Special Merit Award van de Conquer Cancer Foundation van de, voor haar onderzoek naar het voorspellen van een ultra-laag risico op terugkeer van borstkanker met de Mammaprint-test.

Louis-Jeantet Prijs

Ton Schumacher Groepsleider

Ton Schumacher won de prestigieuze Zwitserse Louis-Jeantet Prijs voor translationele geneeskunde, voor zijn vernieuwende werk in de kankerimmunologie.

Voorzitterschap EORTC

Winette van der Graaf Internist-oncoloog en groepsleider

Winette van der Graaf is gekozen tot voorzitter (‘President-Elect’) van de European Organisation for Reserach and Treatment of Cancer (EORTC).

NWO Vici-subsidie

Benjamin Rowland Groepsleider

Benjamin Rowland kreeg een prestigieuze Vici-subsidie toegekend van NWO, om te onderzoeken waarom chromosomen in de celkern geen onontwarbare kluwen aan DNA vormen, maar netjes los van elkaar liggen.

KWF-subsidies

Zeventien onderzoeksteams

In 2021 heeft KWF zeventien projectsubsidies toegekend aan teams van het Antoni van Leeuwenhoek. Bijvoorbeeld aan Ritse Mann en Marlies Nowee, voor onderzoek naar MRI-gestuurde stereotactische radiotherapie bij leverkanker.

EMBO-lidmaatschap

Karin de Visser Groepsleider

Karin de Visser, groepsleider tumorbiologie en immunologie, is verkozen tot lid van de EMBO, het prestigieuze internationale genootschap van onderzoekers in de life sciences.

Joris van de Haar wint Antoni van Leeuwenhoek Prijs

Joris van de Haar, die in 2021 ook cum laude promoveerde, heeft de Antoni van Leeuwenhoek Prijs voor meest getalenteerde onderzoeker gewonnen. Met computeralgoritmen spitte Joris de afgelopen jaren eindeloos in grote verzamelingen DNA-gegevens van kankerpatiënten.